torsdag 18 november 2010

Istället för lussebullar - lusselängd

Saffransbröd är fantastiskt gott, men att rulla lussekatter tar rätt lång tid. Jag gör gärna saffranslängd istället, det är ännu godare men man slipper allt rullande. Längden går utmärkt att frysa, skär i så fall gärna upp den i så stora bitar som du tror att du kommer att behöva. Receptet kommer från ica.

Ingredienser:

100 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 kuvert saffran
salt
1 dl socker
7 dl vetemjöl
Fyllning:
60 g smör
100 vit choklad
1/4 dl socker
ägg och pärlsocker till garnering



Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Ställ fram smöret till fyllningen att mjukna.
5. Sätt ugnen på 175° C. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
6. Bre ut matfettet ovanpå och strö över den vita chokladen (hackad) och sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
7.  Lägg längden på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Pensla längden med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

1 kommentar: